Jakie składniki zawiera Basic Power – aminogram
Jakie składniki zawiera biostymulator Basic Power i jak wspierają one rośliny?
Aby rośliny mogły zdrowo rosnąć i plonować, muszą mieć dostęp do odpowiednich składników odżywczych. W przypadku upraw ekstensywnych, gdzie rolnicy często nie korzystają z intensywnego nawożenia, Basic Power jest doskonałym rozwiązaniem, ponieważ dostarcza roślinom niezbędne składniki w łatwo przyswajalnej formie.
BASIC POWER to biostymulator aminokwasowy do zastosowania dolistnego o znacznej (blisko 50%) zawartości aminokwasów pochodzenia roślinnego, pozyskanych w ramach procesu hydrolizy enzymatycznej a następnie zagęszczanych. Oprócz wysokiej zawartości aminokwasów, BASIC POWER zawierają ekstrakty roślinne, które są ekstrahowane i przenoszone z macierzy roślinnej i wykorzystywane jako surowce w produktach dzięki procesowi hydrolizy.
PROCES HYDROLIZY
Termin HYDROLIZA odnosi się do chemicznego lub enzymatycznego procesu, który jest w stanie rozbijać („przecinać”) łańcuchy polipeptydowe (proteiny) na mniejsze związki w celu uzyskania wolnych aminokwasów.
Najszerzej wykorzystywanymi METODAMI UZYSKIWANIA aminokwasów są kwasowa hydroliza chemiczna i hydroliza enzymatyczna. Hydroliza enzymatyczna to proces produkcji, który w kategoriach jakości jest bardziej porównywalny do procesów kwasowych, ponieważ umożliwia „przeniesienie” do ostatecznej formuły ważnych związków i molekuł, które są obecne w komórkach wykorzystywanej macierzy roślinnej, bez jej rozkładu.
Charakterystyka linii produktów Basic
BASIC | BASIC POWER | |
Zawartość aminokwasów | 31,00% | 42,6% |
Zawartość wolnych aminokwasów | 5,5% | 15,0% |
Metoda produkcji | Hydroliza enzymatyczna (i późniejsze zagęszczenie) | Hydroliza enzymatyczna (i późniejsze zagęszczenie) |
Obszar zastosowania | Rolnictwo konwencjonalne | Rolnictwo konwencjonalne |
Produkty BASIC i BASIC POWER są przeznaczone dla rolnictwa konwencjonalnego. W poniższej tabeli znajdują się „aminogramy” produktów, tj. zawartość procentowa aminokwasów w produktach. Należy zaznaczyć, że aminogramy mogą podlegać zmianom, jako że aminokwasy nie są produkowane syntetycznie, lecz pozyskiwane z organicznych macierzy, które z swojej natury nie są „ustandaryzowane” w zakresie składu chemicznego. Z tej przyczyny wartości pokazane w tabeli, nawet mimo że podlegają zmianom związanym ze zmiennością startowej macierzy organicznej, stanowią miarodajną średnią i zapewniają wskazówki dotyczące składu aminokwasów oraz pulę protein w produktach.
BASIC POWER to biostymulator aminokwasowy do zastosowania dolistnego o znacznej (blisko 50%) zawartości aminokwasów pochodzenia roślinnego, pozyskanych w ramach procesu hydrolizy enzymatycznej a następnie zagęszczanych. Oprócz wysokiej zawartości aminokwasów, BASIC POWER zawierają ekstrakty roślinne, które są ekstrahowane i przenoszone z macierzy roślinnej i wykorzystywane jako surowce w produktach dzięki procesowi hydrolizy.
PROCES HYDROLIZY Termin HYDROLIZA odnosi się do chemicznego lub enzymatycznego procesu, który jest w stanie rozbijać („przecinać”) łańcuchy polipeptydowe (proteiny) na mniejsze związki w celu uzyskania wolnych aminokwasów. W tabeli poniżej wymieniono typy procesów hydrolizy wykorzystywane w branży:
Najszerzej wykorzystywanymi METODAMI UZYSKIWANIA aminokwasów są kwasowa hydroliza chemiczna i hydroliza enzymatyczna. Hydroliza enzymatyczna to proces produkcji, który w kategoriach jakości jest bardziej porównywalny do procesów kwasowych, ponieważ umożliwia „przeniesienie” do ostatecznej formuły ważnych związków i molekuł, które są obecne w komórkach wykorzystywanej macierzy roślinnej, bez jej rozkładu.
Kwasowa hydroliza chemiczna (z wykorzystaniem kwasu siarkowego, kwasu solnego, itd.) jest procesem bardziej agresywnym, denaturującym i dezaktywującym większość związków, które nie są aminokwasami, a czasem nawet same aminokwasy: hydroliza z wykorzystaniem kwasu solnego przy 100ºC przez 24-72 godzin prowadzi do zniszczenia aminokwasów takich jak tryptofan, cysteina, asparagina i glutamina. Na stopień racemizacji wpływa także typ procesu chemicznego wpływającego na początkową macierz. Hydroliza chemiczna powoduje rozbicie łańcuch aminokwasów w sposób nieregularny i chaotyczny, generując większą ilość mieszanin aminokwasów w formie prawoskrętnej (D-), a konfiguracja ta nie jest łatwo absorbowana przez rośliny i może również powodować fitotoksyczność. Natomiast hydroliza enzymatyczna sprzyja wytwarzaniu mieszanin aminokwasów w formie lewoskrętnej (L), które są naturalnie obecne w roślinach i przez nie wytwarzane, a zatem nietoksyczne i aktywne w roślinie. Proces hydrolizy enzymatycznej jest procesem produkcyjnym lepszym w kategoriach jakościowych, lecz jednocześnie jest droższy niż proces chemiczny w kategoriach czasu i surowców wykorzystywanych w procesie. Kolejną metodą produkcji aminokwasów jest metoda syntetyczna; pozwala ona uzyskać produkt o pewnym i stabilnym składzie, ale nie zawierający ekstraktów roślinnych. Termin ekstrakty roślinne obejmuje różne związki uzyskane z rozbicia komórki w wyniku procesu hydrolizy enzymatycznej i składające się ze wszystkich substancji początkowo obecnych w podłożu: są to związki, które są prekursorami hormonów, betain, cukrów oraz wszelkie inne przekaźniki biorące udział w procesach fizjologicznych w roślinach. Ekstrakty roślinne są obecne w BASIC POWER.
Charakterystyka linii produktów Basic
Produkty BASIC i BASIC POWER są przeznaczone dla rolnictwa konwencjonalnego. W poniższej tabeli znajdują się „aminogramy” produktów, tj. zawartość procentowa aminokwasów w produktach. Należy zaznaczyć, że aminogramy mogą podlegać zmianom, jako że aminokwasy nie są produkowane syntetycznie, lecz pozyskiwane z organicznych macierzy, które z swojej natury nie są „ustandaryzowane” w zakresie składu chemicznego. Z tej przyczyny wartości pokazane w tabeli, nawet mimo że podlegają zmianom związanym ze zmiennością startowej macierzy organicznej, stanowią miarodajną średnią i zapewniają wskazówki dotyczące składu aminokwasów oraz pulę protein w produktach.
|
Kwasowa hydroliza chemiczna (z wykorzystaniem kwasu siarkowego, kwasu solnego, itd.) jest procesem bardziej agresywnym, denaturującym i dezaktywującym większość związków, które nie są aminokwasami, a czasem nawet same aminokwasy: hydroliza z wykorzystaniem kwasu solnego przy 100ºC przez 24-72 godzin prowadzi do zniszczenia aminokwasów takich jak tryptofan, cysteina, asparagina i glutamina.
Na stopień racemizacji wpływa także typ procesu chemicznego wpływającego na początkową macierz. Hydroliza chemiczna powoduje rozbicie łańcuch aminokwasów w sposób nieregularny i chaotyczny, generując większą ilość mieszanin aminokwasów w formie prawoskrętnej (D-), a konfiguracja ta nie jest łatwo absorbowana przez rośliny i może również powodować fitotoksyczność. Natomiast hydroliza enzymatyczna sprzyja wytwarzaniu mieszanin aminokwasów w formie lewoskrętnej (L), które są naturalnie obecne w roślinach i przez nie wytwarzane, a zatem nietoksyczne i aktywne w roślinie. Proces hydrolizy enzymatycznej jest procesem produkcyjnym lepszym w kategoriach jakościowych, lecz jednocześnie jest droższy niż proces chemiczny w kategoriach czasu i surowców wykorzystywanych w procesie. Kolejną metodą produkcji aminokwasów jest metoda syntetyczna; pozwala ona uzyskać produkt o pewnym i stabilnym składzie, ale nie zawierający ekstraktów roślinnych.
Termin ekstrakty roślinne obejmuje różne związki uzyskane z rozbicia komórki w wyniku procesu hydrolizy enzymatycznej i składające się ze wszystkich substancji początkowo obecnych w podłożu: są to związki, które są prekursorami hormonów, betain, cukrów oraz wszelkie inne przekaźniki biorące udział w procesach fizjologicznych w roślinach.
Linia produktów BASIC jest oparta na 3 produktach o wysokiej zawartości aminokwasów; są to wolne aminokwasy pozyskane z roślin do zastosowania na liściach.
BASIC i BASIC POWER zawierają znaczącą ilość ekstraktów roślinnych. Aminokwasy na poziomie liści są szybko absorbowane przez rośliny, zatem po jednej godzinie od zastosowania niektóre aminokwasy są już zaabsorbowane przez roślinę.
Podstawowe funkcje produktu:
ZWIĘKSZENIE PRODUKCJI
I POPRAWA JEJ JAKOŚCI
Dzięki procesom ekstrakcji, produkt umożliwia dostarczanie aminokwasów, które są gotowe do wykorzystania przez roślinę. W ten sposób roślina nie musi przeznaczać „energii metabolicznej” na syntezę tych aminokwasów.
Zaoszczędzona energia pozwala na optymalizację procesów fizjologicznych, które stanowią podstawę produkcji i dojrzewania owoców. Z tego powodu produkty BASIC są szczególnie wskazane podczas wrażliwych etapów wzrostu roślin, takich jak kwitnienie, zawiązywanie i dojrzewanie owoców.
DZIAŁANIA ANTYSTRESOWE
Zjawisko stresów wpływających na rośliny i ograniczających ich produktywność jest często niedoceniane lub ignorowane. Szacuje się, że z powodu stresów w wynikających z niewłaściwych warunków klimatycznych i warunków gleby, plony w USA osiągają zaledwie 22% możliwego poziomu w oparciu o genetyczny potencjał upraw (Boyer, 1982).
Czynniki stresowe, na jakie narażone są rośliny:
Czynniki biotyczne: patogeny, poczynając od mikroorganizmów (grzyby, bakterie, wirusy), przez zwierzęta (gryzonie, ptaki), aż po insekty (mszyce, czerwce, ćmy, muchy, itd.)
Czynniki abiotyczne: czynniki środowiskowo-edaficzne: światło (niska/wysoka intensywność światła), temperatura (wysoka lub niska), woda (susza lub powódź), wiatr (zwiększa perspirację i niszczy liście, powoduje spadanie owoców, itp.), zasolenie (nadmierna zawartość soli takich jak sole sodowe i chlorowe), składniki odżywcze (ich nadmiar lub niedobór), uszkodzenia mechaniczne (grad), brak tlenu.
Produkty BASIC Line dzięki obecności konkretnych aminokwasów w ekstraktach roślinnych (betainy) umożliwiają przezwyciężenie głównych czynników abiotycznych (notowano również przypadki ograniczania stresów biotycznych). Działanie antystresowe jest realizowane najefektywniej jeśli, dzięki możliwości przewidywania stresu w odpowiednim czasie (wysokich temperatur, braku wody, itd.), możliwe jest działanie w sposób prewencyjny (24-48 godz. wcześniej) w celu „przygotowania” rośliny do lepszego radzenia sobie z danym czynnikiem stresowym. Jeśli nie jest to możliwe, zaleca się działanie jak najszybciej po pojawieniu się zjawiska, które powoduje stres. Produkt ma także dobre działanie lecznicze w przypadku roślin i umożliwia przezwyciężenie czynników stresowych związanych z uszkodzeniami powstałymi w wyniku burz gradowych w okresie wiosenno-letnim.
DZIAŁANIE TRANSPORTOWE (NOŚNIKI SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH)
Aminokwasy są również znane jako substancje posiadające ważną funkcję określaną jako „działanie nośnikowe”.
Funkcja ta odnosi się do zdolności aminokwasów (dzięki posiadaniu zarówno ujemnych, jak i dodatnich ładunków) do wiązania innych molekuł i przenoszenia ich wewnątrz liścia, dzięki czemu zwiększają one i przyspieszają absorpcję powiązanych związków podczas terapii związanych z liśćmi, takich jak nakładanie na liście nawozów i pestycydów. Działanie takie może być szczególnie korzystne dla terapii z zastosowaniem herbicydów: BASIC poprawia absorpcję składników aktywnych w chwastach, podczas gdy w
uprawianych gatunkach roślin pomaga przezwyciężyć stres związany z terapią herbicydową. Działanie nośnikowe produktu oznacza jednak, że niewskazane jest mieszanie BASIC z produktami opartymi na miedzi w przypadku wrażliwych upraw, ponieważ aminokwasy będą przenosić miedź w głąb rośliny, co oznacza ryzyko rozwinięcia objawów fitotoksyczności. Łączenie BASIC z produktami opartymi na miedzi jest możliwe jedynie w przypadku pomidorów i ziemniaków; w przypadku wszystkich innych upraw konieczne jest przetestowanie wybiórczo na kilku roślinach przed zastosowaniem na całą powierzchnię upraw.
Znaczenie azotu dla roślin
Azot jest niezbędny dla roślin, ponieważ bierze udział w tworzeniu wielu związków organicznych o wysokiej wartości biologicznej, np. aminokwasów, kwasów nukleinowych, pigmentów i koenzymów, tym samym uczestnicząc również w reakcjach enzymatycznych (jest zaangażowany w wiele reakcji redoks, czyli reakcji chemicznych, w których dochodzi zarówno do redukcji jak i utleniania) o funkcji regulacji osmotycznej (Taiz i Zeiger, 1996). Wśród makroskładników koniecznych do rozwoju roślin, azot jest niewątpliwie najczęściej wykorzystywanym i najbardziej ograniczającym wzrost, za wyjątkiem przypadków, gdy korzenie rozwiną symbiotyczne związki z mikroorganizmami wiążącymi azot. Postacie azotu występującego w glebie są bardzo różne oraz obejmują postacie nieorganiczne (azotan, amoniak, tlenek azotu, itd…) oraz organiczne (mocznik, aminokwasy, itd…).
Rośliny, aby dostosować się do różnych stanów odżywienia gleby, stosują różne strategie pozyskiwania azotu, np. radykalną absorpcję do związania N2 z atmosfery dzięki symbiozie z mikroorganizmami (Taiz i Zeiger, 1996). Wiele gatunków jest w stanie absorbować i przyswajać azotan (NO3-), amoniak (NH4+), mocznik i aminokwasy, choć reakcja na poszczególne postacie azotu różni się w zależności od gatunku. Ogólnie można powiedzieć, że większość roślin uprawianych preferuje jednoczesną obecność amoniaku i azotanu. W typowej glebie rolniczej obecne są obie te formy, nawet jeśli azotan przeważa; badanie przeprowadzone na 35 różnych typach uprawianej ziemi wykazało, że typowa wartość NO3- wynosiła 6,0 mM, w porównaniu z 0,77 mM w przypadku NH4+ (Wolt, 1994).
Absorpcja azotu z gleby odbywa się głównie w formie azotanu NO3-, i jest regulowana nie tylko przez dostępność azotu w glebie, lecz również aktywność i ilość systemów transportu na poziomie komórkowym, transportu z korzeni do górnych części rośliny, oraz od wykorzystywania na potrzeby wzrostu lub na rezerwy. Istotnym czynnikiem w regulacji absorpcji azotu jest produkcja węglowodorów oraz ich dystrybucja w korzeniach. Komórka roślinna, oprócz tego że jest autotroficzna w odniesieniu do węgla i siarki, jest również autotroficzna w odniesieniu do azotu z uwagi na swoją zdolność do wykorzystywania nieorganicznych postaci tego pierwiastka do syntezy azotowych związków organicznych. Wykorzystanie azotanu przez komórki zaczyna się od jego absorpcji z zewnątrz; jest to proces, który ma miejsce w korzeniach.
Tworzenie organicznych związków azotu
Azotan wprowadzony do komórki znajduje się w cytoplazmie, gdzie przechodzi proces redukcji do azotynu. Reakcja jest katalizowana przez cytozolową reduktazę azotanową, molibdoflawoproteinę powiązaną z cytochromem b557. Donatory fizjologiczne dla redukcji azotanu to NADH i NADPH (Miller i Smith, 1996; Crawford i Glass, 1998).
Późniejsze reakcje przyswajania azotanu odbywają się w chloroplaście i wszystkie są bezpośrednio uzależnione od dostarczania ATP i redukcji równoważników pochodzących z fotosyntezy. Wprowadzenie NO3- do chloroplastu odbywa się za pośrednictwem nośnika zlokalizowanego w wewnętrznej błonie plastydu.
Dalsza redukcja azotynu do amoniaku jest katalizowana przez enzym reduktazy azotynowej, proteinę charakteryzującą się posiadaniem [siroene] jako grupy prostetycznej i 4Fe-4Sw centrum. Jako donora dostarczającego elektrony dla procesu redukcji azotynu do amoniaku używa on zredukowanej ferredoksyny (Crawford and Glass, 1998). Ponieważ amoniak jest jedyną postacią azotu, która może być przyswajana do związków organicznych, nie jest on akumulowany w roślinie, ani gdy jest absorbowany przez glebę, ani gdy jest produkowany w ramach procesów wymagających energii, rozpoczynających się od NO3-.
W rzeczywistości amoniak jest toksyczny, ponieważ hamuje produkcję ATP w mitochondrialnych systemach transportu elektronów i w fotosyntezie.
W chloroplastach komórek roślinnych znajduje się dehydrogenaza glutaminianowa, enzym zależny od cynku, który jest w stanie wykorzystać amoniak w reakcji aminacji reduktywnej kwasu 2-ketoglutarowego do utworzenia glutaminianu (Hirel i in., 2001).
Aż do niedawna ta reakcja była uważana za główną drogę tworzenia organicznych związków azotu, jednak teza ta wzbudzała również duże wątpliwości.
W rzeczywistości istnieje inna reakcja enzymatyczna, w ramach której amoniak jest włączany do związków organicznych. Reakcja jest katalizowana przez enzym syntezy glutaminowej, gdzie grupa -OH karboksylu najdalsza od atomu węgla w glutaminianie jest zastępowana grupą NH2 pozyskaną z amoniaku w powiązaniu z produkcją glutaminy. Plastydowa synteza glutaminowa (występująca również w formie cytozolowej) jest zwykle glikoproteiną występującą w dużej ilości w chloroplaście, ma ona bardzo niską wartość Km dla NH4+ i wykorzystuje do swojego działania ATP z procesu fotosyntezy.
Jest to kluczowy enzym dla przyswajania azotu w roślinach (Oaks, 1993). Synteza glutaminy i w związku z tym aktywność syntezy glutaminowej jest istotna w komórce roślinnej dla procesu tworzenia organicznych związków azotu i odgrywa fundamentalną rolę w biosyntezie: azot amidowy w tym aminokwasie może zostać wykorzystany przez komórkę do syntezy różnych komórkowych związków azotowych takich jak związki aminowe, nikotynamid, histydyna, tryptofan, karbamylofosforan, arginina, nukleotydy.
Ponieważ synteza glutaminowa wymaga glutaminianu jako podłoża, proces biosyntezy tych związków przyczyna się do regulowania aktywności tego enzymu.
Produkty należące do linii BASIC dostarczają roślinie aminokwasy na poziomie liści w postaci gotowej do przyswojenia, przyczyniając się do znaczących oszczędności energii.
Rośliny rozwijają się, ponieważ mają natychmiast (w czasie krótszym niż 1 godzina) dostęp do aminokwasów, które zostały zastosowane na poziomie liści. Energia oszczędzona przez roślinę i znacząca ilość związków organicznych łatwo dostępnych i możliwych do szybkiego wykorzystania w procesach fizjologicznych umożliwia poprawę wydajności w kategoriach metabolizmu i aktywności rośliny, co znacząco przekłada się na parametry produkcji (jakość i ilość). Istotna jest również ilość wolnych aminokwasów obecnych w produktach BASIC. Wolne aminokwasy to takie, które są szybko absorbowane przez roślinę, jako że są to molekuły o niewielkich wymiarach i mające większą aktywność fizjologiczną. Wolne aminokwasy odgrywają ważną rolę w roślinach. Ważna i dobrze znana jest na przykład rola proliny, która działa jako osmolit i odgrywa istotną rolę jako czynnik antystresowy. Wszystkie preparaty BASIC mają dużą zawartość proliny, sięgającą od 4,0% w produktach BASIC do 5,6% w BASIC POWER.
Poniżej podsumowano najważniejsze funkcje wolnych aminokwasów.
Alanina (fw 89)
Zwiększa syntezę chlorofilu
Reguluje otwarcie aparatu szparkowego
Zwiększa tolerancję na stres spowodowany przez suszę
Arginina (fw 174)
Poprawia rozwój korzeni
Prekursor poliamin
Zwiększa tolerancję na stres spowodowany przez zasolenie
Cysteina (fw 121)
Antyoksydant
Reguluje funkcje komórkowe
Kwas asparaginowy (fw 133)
Usprawnia kiełkowanie nasion
Kwas glutaminowy (fw 147)
Prekursor chlorofilu
Usprawnia kiełkowanie nasion
Aktywuje mechanizmy odpornościowe
Glicyna (fw 75)
Właściwości kompleksujące
Wspiera rozwój nowej tkanki
Prekursor piroli (C4H5N)
Seryna (fw 105)
Zwiększa tolerancję na stres
Bierze udział w tworzeniu związków próchnicznych
Wspiera proces tworzenia pyłku
Leucyna (fw 131)
Zwiększa tolerancję na stres związany z zasoleniem
Poprawia zdolność pyłku do kiełkowania
Lizyna (fw 146)
Usprawnia proces syntezy chlorofilu
Zwiększa odporność na suszę
Metionina (fw 149)
Poprawia rozwój korzeni
Reguluje otwarcie aparatu szparkowego
Prekursor etylenu
Fenyloalanina (fw 165)
Bierze udział w tworzeniu związków próchniczych
Prekursor ligniny
Prolina (fw 115)!!!
Zwiększa tolerancję na stres osmotyczny
Zwiększa wydajność fotosyntezy
Wspiera otwieranie aparatu szparkowego
Izoleucyna (fw 131)
Zwiększa odporność na stres związany z zasoleniem
Wspiera kiełkowanie pyłku
Walina (fw 117)
Zwiększa odporność na suszę
Poprawia widoczność nasion
Treonina (fw 119)
Mechanizm obrony przed stresem
Wspiera procesy humifikacji
Tyrozyna (fw 181)
Zwiększa tolerancję na stres związany z wodą
Wspiera kiełkowanie pyłku
Histydyna (fw 155)
Reguluje otwarcie aparatu szparkowego
Tryptofan (fw 181)
Prekursor auksyn
Ekstrakty roślinne to wszystkie substancje obecne w początkowej macierzy roślinnej, które są przenoszone do końcowego preparatu dzięki zastosowanemu procesowi ekstrakcji.
Substancje te mogą składać się z cukrów, poliamidów, prekursorów hormonów, betain, kwasów organicznych, itd..
Substancje te odgrywają istotną rolę, ponieważ mogą być łatwo wykorzystane przez rośliny. Niektóre z nich mają również inne istotne właściwości, takie jak działanie antystresowe – np. związki tworzące betainy. Betainy to w chemii związki „obojętne”, które charakteryzują się posiadaniem dodatnio naładowanej kationowej grupy funkcyjnej, takiej jak czwartorzędowe związki amoniowe, oraz ujemnie naładowanej grupy funkcyjnej, takiej jak grupa karboksylowa, która nie znajduje się pod stronie kationowej. W systemach biologicznych, wiele betain służy jako organiczne osmolity, substancje syntetyzowane lub przyjmowane w celu ochrony przed środowiskiem (lub zwiększania tolerancji), konkretnie stresem osmotycznym spowodowanym przez brak wody, wysokie zasolenie lub niską temperaturę. Międzykomórkowa akumulacja betain, jako że nie zakłóca ona funkcji enzymatycznej, struktury protein ani integralności błony, umożliwia zachowanie wody w komórkach, chroniąc je przed skutkami odwodnienia. Wszystkie ta funkcje sprawiają, że betainy są definiowane jako osmolity. Betainy są istotne także dlatego, że są donatorami metylu. Zawartość betain, podobnie jaki innych osmolitów (takich jak prolina) zwiększa się w roślinie w przypadku pojawiania się czynników stresowych szkodliwych dla syntezy enzymów, takich jak niska temperatura, zasilenie i brak wody.
Linia BASIC obejmuje produkty stosowane na liściach, mające zastosowanie do wszystkich upraw o charakterze rolnym. Jeśli będą stosowane w sposób regularny i odpowiedni, produkty te mogą zapewnić istotny wzrost wydajności agronomicznej, widoczny w postaci poprawy jakości i wielkości produkcji.
Standardowa dawka w połączeniu z pestycydami to 1 litr/ha.